Backup day

Je tomu již šest let, co jsme si s bratrem založili tzv. Backup day. Tehdy jsme si 8.12. vzali dovolenou a zasedli ke svým počítačům s kopou CD a DVD médií, na která se nám postupně podařilo vystrnadit aspoň část přetříděných dat z počítače.


Backup day - původně spíš myšleno jako Den zálohování, Zálohovací den - se postupně vyvinul a následně jsem jej povýšil spíše na Záložní den. Stal se mi v roce takovým milníkem, k jehož výročí se snažím si najít čas na něco, co dlouho odkládám. Pokud mi zbývá dovolená, neváhám jí využít. Dá se to však zvládnout i bez ní, důležité je si prostě vyhradit ten čas.

Jedním s velkých restů jsou pro mě dlouhodobě fotky v počítači. Jejich přetřídění, kopie na CD a papír. Podobně jsou na tom prastaré e-maily, dokumenty, stažené instalačky, popř. multimédia. Vnímám však, že jednou ročně je na tuto činnost dost málo.

Podobně jako složky v počítači stojí za to občas prohrábnout kupu papírů a papírků, co si člověk kde nashromáždí. Probrat poznámky, přepsat si je na nový list, přetřídit, vyřídit, vyhodit. Tuto činnost s poznámkami praktikuji v práci cca 1x do měsíce, ale i tak je dobré si to při příležitosti Backup day připomenout.

Kromě dokumentů se vyplatí probrat i telefonní seznam a ani ne tak vyhodit ty nepotřebné kontakty, jako spíš některá čísla vytočit a jen tak se ozvat. Vzpomenout na lidi kolem sebe a třeba si na někdy domluvit sraz.

Myslím si, že by se taková tradice Backup day mohla rozšířit k více lidem, mohl by se zavést takový "mezinárodní" den. Proto píšu tento článek. Rozhodně však platí, že i kdyby člověk měl udělat v den B jen jednu drobnou ale mimořádnou věc, určitě je mise tohoto dne splněna. Tak neváhejte a naplánujte si svůj Backup day také! :-)

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu