Absoloval jsem školení a přezkoušení QMS

V naší firmě je zaveden Systém managementu jakosti čili QMS. Nedávno jsem absolvoval přeškolení a jeho součástí byl i simulovaný audit. Chci bych se podělit o svůj osobní dojem z této životní zkušenosti.

Dá se říct, že mám štěstí, protože jsem jen THP, na kterého se vztahuje jen obecný blok školení. I tak je těch informací pro plnění QMS poměrně dost. V rozsahu tohoto školení bych tedy měl jako zaměstnanec vědět základy Systému managementu jakosti a dále pak dokázat popsat řízené dokumenty a formuláře, které potřebuji ke své práci, a vysvětlit, jak je používám. Když se na to dívám s odstupem času, nejsou to věci, které by se člověk nemohl naučit, a tak doufám, že příště budu lépe připraven.

Co však bylo na této zkušenosti nepříjemné a zřejmě je trnem v oku všem zaměstnancům, kteří musí absolvovat audit, je především atmosféra situace a puntičkářství. Můžete se snažit jak chcete, ale pokud neřeknete definici tak, jak je napsána, je to, jako byste neřekli nic. Dostáváme se tak ke stavu, že si připadáte jako pitomec, ztrácíte sebevědomí a přichází špatná nálada, možná i deprese. Učit se definici slovo od slova nepřináší pochopení toho, co říkáte, jen to vede k mechanickému naučení, které člověk potřeboval ve škole.

Samotný Systém managementu jakosti se zdá být jako dobrá věc, ale důležité je to, jak se daří zaměstnance donutit jednat podle těchto pravidel. Je to byrokracie. A s tím souvisí i spoustu papírování. Takže z QMS asi nemá radost příroda. Naštěstí je v dnešní době možné workflow vést i elektronicky. Tak se těším, až u nás konečně prosadíme vhodný software pro správu dokumentů a nebudeme muset ty formuláře stále tisknout a skenovat nazpět...

Závěrem bych ještě chtěl podotknout, že pro QMS se mi zdá být výstižné označení „nutné zlo“. Nutné - přináší sjednocení pracovních postupů a pravidla v komunikaci mezi lidmi. Zlo - audit je stresová záležitost a věřil bych, že některým lidem zadělává na osobní problémy.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu