Spouštění aplikací vyhledáváním - Windows Search vs. Launchy

Wallpaper openSUSE 13.2
Téměř každý instalátor aplikace má tendenci dávat svou ikonu na plochu. Někteří lidé však využívají plochu i jako odkladiště souborů. Ale když se plocha naplní, jak se v tom pak vyznat? Pro ty, kdo vládnou počítači především z klávesnice, tu je rychlé spoušení pomocí vyhledávání.

Windows Search

Ve světě Windows je od pradávna po ruce zkratka Win+R (Run), která spouští klasické okno Spustit. Je však nutné znát patřičnou cestu k souboru nebo mít k němu uvednou cestu v systémové proměnné PATH. Vyhledávání však v tomto okně v podstatě nefunguje. Od Windows Vista/7 však nově nabídka Start nabízí políčko, které umí prohledávat vybraná umístění a k otevření aplikace či souboru vám stačí pouhá část názvu. Čili je užito tzv. fulltextové vyhledávání. Z klávesnice tak můžete vyhledávání vyvolat klávesou Win, popř. Ctrl+Esc. V následující verzi - ve Windows 8 přichází samostatné vyhledávací okno, které umí nejenom vyhledávání aplikací a souborů, ale je schopné pracovat i v internetovém vyhledávači a otevírá tak cestu jednoho okna pro všechno. Přichází i nová klávesová zkratka Win+S (Search), avšak téhož je možné docílit dřívější zkratkou pro vyvolání nabídky Start (resp. Úvodní obrazovky) a započením psaní, kdy se objeví totéž okno s názvem Hledat.

Okno Hledat ve Windows 8.1
Po nějaké době, co používám Windows 8.1, bych chtěl zhodnotit tuto funkci. Osobně mám totiž zkušenost i s jinými spouštěči, které můžete používat i na dnes již nepodporovaných Windows XP, ale přináší vám funkcionalitu známou až s oknem Hledat. Mám tedy s čím srovnávat. Věřím však, že některé z následujících položek bych definoval i bez zkušeností s konkurencí:
  • špatná prioritizace - jak vidíte v přiloženém obrázku, dal jsem vyhledat slovo virtu, kdy jsem měl v úmyslu spustit VirtualBox. Jako první položku mi nastavil VMware vSphere Client. Ačkoliv s virtualizací to má společného hodně, tak nechápu, proč zvolil zrovna toto (nachází se v adresáři VMware Virtual Infrastructure).
  • klíčová slova - mám ve zvyku si dokumenty označovat datem vytvoření následovaným názvem. Nedávno jsem vytvořil dokument 2014-12-01--serverovy_software.xlsx a při zadání textu 2014-12-01 bych čekal, že mi daný dokument najde, jelikož tento identifikátor byl celkem jednoznačný. Ale bylo to bez jediného výsledku! Podobně to dopadlo při výrazu serverovy_software.
  • nepřizpůsobivost - čekal bych, že podle toho, jaké výrazy používám pro spuštění kterého souboru, tak si bude pamatovat mé volby a podle toho upraví výsledky vyhledávání. Na tuto funkci jsem narazil u konkurence, ovšem Windows Search nic takového nemá.
Na druhé straně, za co bych chtěl Microsoft pochválit, je:
  • myšlenka, že je takový nástroj nutnou součástí pro práci a tudíž patří do operačního systému jako základní vybavení.
  • vyhledávání v obsahu souborů, kde je vidět na obrázku výše, že heslo virtu našel i v uživatelském manuálu.
  • nastavení, jaké soubory chcete indexovat.
  • rychlost.

Launchy

Free and Open Source Software (Svobodný a otevřený software), který je k dispozici zdarma (s možností zaslat autorovi příspěvek), zvaný Launchy (http://www.launchy.net/index.php) jsem začal používat těsně před přechodem z XP na Windows 7. Jde o vychytaný nástroj, který nabízí podobnou funkcionalitu jako Windows Search. Tedy nejen že vyhledává soubory na disku, ale umí pracovat i jako nástroj pro vyhledávání na internetu a k tomu má i nějaké funkce navíc:
  • přizpůsobivost klíčových slov, která spočívá v tom, že když některé klíčové slovo používám častěji pro jiný soubor, než je ten současně prioritní, upraví prioritu v řazení návrhů, a to podle počtu použití. Příkladem může být klíčové slovo no kterým jsem nechtěl spouštět Poznámkový blok (notepad.exe), ale IBM Notes. Pak stačilo rozlišit mezi no a not a aplikace se spouštěly podle toho, jak jsem potřeboval.
  • parametry a akce spouštěných souborů. To umožňuje přímo otevřít některé akce kontextové nabídky, jako například Run as a different user (spustit jako jiný uživatel) či zobrazení vlastností.
  • doplňky, kterými můžete Launchy naučit novým kouskům, jako ukončování procesů, restartování PC, nebo si definovat vlastní klíčová slova pro různé webové portály (třeba překladač).
Co mě u programu Launchy mrzí je, že není česky, čímž možná některé uživatele odradí, a pak stagnující vývoj. Možná to je reakce na fakt, že přišlo Windows Search? Kdo ví.

A co GNU/Linux?

Ještě bych chtěl zmínit jaká je situace v linuxových desktopech. Tam je to různé a specifické pro každé pracovní prostředí. Co ale obecně platí je klávesová zkratka Alt+F2, která vždy vyvolává nabídku pro spuštění aplikací, podobně jako Win+R u Windows.

Jako uživatel prostředí KDE tuto nabídku hojně využívám nejčastěji pro spouštění aplikací, ale to není jediné, co krunner umí. Podobně jako dříve uvedené aplikace nabízí možnost fulltextového vyhledávání v souborech, na internetu, v nastavení systému. Lze jeho pomocí i přepínat okna a vůbec jej rozšířit o další funkce, podobně jako Launchy.

Oproti tomu prostředí GNOME jde podobnou cestou jako Windows, protože obsahuje dvě různá okna pro spouštění. Buď jednoduché rozhraní přes Alt+F2, které očekává příkaz, nebo stiskem klávesy Win či Alt+F1 vyvolá obrazovku Aktivity, ve které je možné fulltextově vyhledávat aplikace, soubory a provádět další akce.

Další prostředí - Unity a Cinnamon jdou každé vlastní cestou, ale drží se podobného návrhu. U XFCE a MATE zůstává klasický box pro zadání příkazu bez nějakých příkras.

Závěr

Tímto bych chtěl vyjádřit uznání Microsoftu, že konečně má jednotný nástroj pro vyhledávání napříč různými oblastmi a nezanedbává ani prostou potřebu rychlých výpočtů, podobně jako vyhledávací pole Googlu, kam stačí napsat výraz a vrátí vám výsledek. Na druhou stranu je na ovládání a výsledcích Windows Search co zlepšovat. Pro nespokojené pak existují alternativy, jako třeba Launchy, zatímco uživatelé GNU/Linuxu mohou vrtět hlavou: „To už máme dávno.“ :-)


Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu