Příkaz Spustit jako jiný uživatel - Windows 8.1

Kontextové menu aplikace ve Windows
Protože běžně pracuji v síti se stejnými oprávněními jako běžný uživatel a pro správu serverů používám zvláštní doménový účet (bezpečnostní opatření), docela často využívám funkci Spustit jako jiný uživatel (Run as different user).

S příchodem nové koncepce nabídky Start, kde není k dispozici klasické kontextové menu, jsem marně hledal, jak se při otevírání aplikace můžu ověřit jako jiný uživatel.
Vzhledem k tomu, že Microsoft se snaží ovládání počítače dělat co nejjednodušším, není funkce Spustit jako standardně k dispozici a je nutné ji zapnout v konzoli Editor místních zásad skupiny.

Po úpravě skrytého nastavení nabídky Start najdete ve spodní liště, která se objevuje po označení aplikace (pravé tlačítko myši nebo dlouhé klepnutí), další volbu, kterou jsme potřebovali.

Jak přidat volbu Spustit jako... do nabídky Start

Pomocí příkazového řádku nebo vyhledávání v nabídce Start spustíme příkaz gpedit.msc (nebo vyhledáme Upravit zásady skupiny). Otevře se nám konzole se seznamem nastavení. Přejdeme do složky Místní počítač - zásady > Konfigurace uživatele > Šablony pro správu > Nabídka Start a hlavní panel. V seznamu vpravo najdeme volbu Zobrazit příkaz Spustit jako jiný uživatel v nabídce Start. Poklepeme na ni a v nově zobrazeném okně zvolíme Povoleno. Změnu nastavení potvrdíme tlačítkem OK a v seznamu by se měl změnit stav na Povoleno. Nyní již je možné Editor zavřít a tlačítko Spustit jako jiný uživatel by již mělo být na svém místě.
Okno aplikace Editor místních zásad skupiny - gpedit.msc

Komentáře

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu